
 

Frequently Asked Questions (FAQs) under Battery Waste Management Rules, 2022 

 

Q. What is Battery? 

Answer: ‘Battery' means new or refurbished cell and/or Battery and/or their component, including 

accumulator, which is any source of electrical energy generated by direct conversion of chemical 

energy and includes disposable primary and/or secondary battery. 

Q. What does ‘Waste Battery’ includes? 

Answer: Waste Battery includes: 

(i) Used and/or End of Life Battery and/or its components or spares or parts or consumables 

which may or may not be hazardous in nature; 

(ii) Pre-consumer Off-Spec Battery and its components or spares or parts or consumables; 

(iii) Battery whose date for appropriate use has expired;  

(iv) Battery which have been discarded by the user. 

Q. What is the meaning of EPR? 

Answer: EPR stands for ‘Extended Producer Responsibility’ which means responsibility of any 

Producer of Battery for Environmentally sound management of Waste Battery. 

Q. What are EPR target for Producers/Manufacturers? 

Answer: EPR targets is the quantity of battery placed in the market by the Producer/Manufacturers. 

Details are given in Schedule II of the Battery Waste Management Rules, 2022. 

Q. Who all comes under the definition of ‘Producer’? 

Answer: ‘Producer’ means an entity who engages in: 

(i) manufacture and sale of Battery including refurbished Battery, including in equipment, 

under its own brand; or 

(ii) sale of Battery including refurbished Battery, including in equipment, under its own brand 

produced by other manufacturers or suppliers; 

(iii) import of Battery as well as equipment containing Battery. 

Q. Does manufacturers of Battery needs to obtain registration from CPCB? 

Answer: As per Rule 4 (4), The person or an entity involved in manufacturing of Battery shall have to 

register through the online centralised portal as Producer in Form 1(A). The certificate of registration 

shall be issued in Form 1(B). 

Q. Does importer of battery needs to obtain registration from CPCB?  

Answer: As per rule 3(1) (u), Importer of Battery as well as equipment containing Battery will be called 

'Producer'. The Importer has to obtain registration from CPCB to carry out import activities related to 

battery. 



Q. Which entities shall register on the online portal developed by CPCB? 

Answer: The following entities shall register on the online portal developed by CPCB: 

(i) Producer (Importers comes under the definition of Producer as per Rules) 

(ii) Manufacturers of Battery 

(iii) Recyclers and Refurbishers 

Q. What are the documents required for KYC for registration of Producers/Manufactures? 

Answer: PDF copy of Company’s PAN, CIN & GST of the Producer/Manufacturers. 

Q. Is the registration provided by CPCB to the importers of lead acid batteries under Batteries 

(Management and Handling) Rules, 2001 still valid? 

Answer: No, importers have to obtain fresh registration from CPCB to carry out any import activities 

related to battery as well as equipment containing battery. 

Q. Which type of batteries are covered under The Battery Waste Management Rules, 2022? 

Answer: All types of batteries regardless of chemistry, shape, volume, weight, material composition 

and use. 

Q. In case of Proprietorship/Partnership, under company details, what should be provided in PAN? 

Answer: PAN of the authorized person is to be provided.  

Q. When will the Importer be liable for EPR obligations? 

Answer: Importers shall have EPR Obligations under the following conditions: 

a. Importers who sale the imported battery in the market under their own brand name. 

b. Importers supplying the imported battery to other manufactures/dealers and the 

manufacturers/dealers is selling those batteries in the market under the brand name provided by the 

importer. 

c. Importers supplying the imported battery directly to bulk consumers. 

d. Importers selling the imported battery in the market under the name of the brand imported. 

Q. When will the Importer NOT liable for EPR obligations? 

Answer: Importers shall not have EPR Obligations under the following condition: 

a. Importers supplying the imported battery to other manufactures/dealers and the 

manufacturers/dealers is selling those batteries in the market under their own brand name. 

Q. Do the Dealers of Battery have to register with CPCB/SPCB? 

Answer:  

a. If the dealer purchases the battery from a manufacturer or a producer and sales the battery under 

its own brand name, in this case, the dealer will be called a Producer and will have to register with 

CPCB. The Dealer will also have EPR obligations as per rules. 



b. If the dealer purchases or supplies the battery from manufacturer/s or a producer and sale them 

under the brand name provided by the manufacturer or producer, then the Dealer is not required to 

obtain CPCB or SPCB." 

Q. Do the exporters of battery needs to register with CPCB and have any EPR obligations? 

Answer: If the company/brand is not placing the Battery in the Indian market, it will not have EPR 

obligations.  

Q. Do manufacturers of products using battery as a component (e.g. manufacturers of UPS, inverters, 

medical equipment, emergency lights, Instruments, Signage, Printers, etc.) fall under definition of 

Producer under Para 3 (u) (i) & (ii) page 29 of the BWM Rules, 2022? 

Answer: 

a. If a company/manufacturer is using a battery as a component in equipment’s, then the manufacture 

will have EPR obligation and have to register as producer if it is making batteries under its own brand 

name. 

b. If a company/manufacturer is using battery provided by other battery manufacturer/producer, then 

it will not have any EPR obligations." 

Q. Where can I find the EPR Registration Certificate? 

Answer: There is no separate registration certificate for EPR. Registration is only granted under Form 

1(B) of the Rules. 

Q. We at XYZ industry/brand/company are engaged in manufacturer of Battery and supply of battery 

to different manufacturers in India. We do not supply any battery to direct consumer or through 

dealer. Do we need to obtain registration from CPCB? 

Answer: As per rules 4(4), Manufacturer of the battery has to register as producer by CPCB.  

Q. Do the manufacturers of Battery have any EPR obligations? 

Answer:  

I. Manufactures shall have EPR Obligations under following conditions: 

a. Manufactures who sale the battery in the market under their own brand name. 

b. Manufactures supplying battery to other manufactures/dealers and the other 

manufacturers/dealers is selling those batteries in the market under the brand name provided by the 

Original manufactures. 

c. Manufacturers supplying battery directly to bulk consumers. 

II. Manufacturers shall have not EPR Obligations under following conditions: 

a. Manufacturers supplying battery to other manufactures/dealers and the manufacturers/dealers is 

selling those batteries in the market under their own brand name. 

Q. As per the new Batteries Waste Management Rules 2022, whether battery user or consumer is 

required to submit annual or half yearly return? 

Answer: Consumers/users of battery are not required to submit annual or half yearly returns. 

However, if any brand/company/industry/User is involved in import of any battery for in-house use, 



then it is mandatory to obtain registration from CPCB and they will be liable for EPR obligations. In this 

case, they will have to submit annual returns by 30th June." 

Q. Where can I find the list of registered recyclers and refurbisher? 

Answer: The list of registered Recyclers and Refurbishers can be obtained through SPCBs/PCCs. 

Q. We at XYZ company are involved in Refurbishment of battery and after refurbishing the battery we 

are selling the battery under our own brand name. Will we have EPR obligations? 

Answer: If a company, be it a refurbishment unit is involved in selling of battery under its own brand 

name, then as per rules they will be called 'Producer'. They will have to register with CPCB and will 

have EPR obligations." 

Q. What documents are to be submitted by the Producer while applying for grant of registration? 

Answer: Refer SoP given on CPCB website. 

Q. In form 1 (A), under type(s) of Battery placed in the market with brand name(s), what brand name(s) 

to be written in case of imported Battery? 

Answer: Importer shall mention their own brand name(s) and not the brand name(s) of the battery 

imported. 


